О НАМА  l  ОРГАНИЗАЦИЈА  l  ПРОЈЕКТИ  l  КУЛТУРНА И ЈАВНА ДЕЛАТНОСТ  l  РОДИТЕЉИ И УЧЕНИЦИ  l  АКТУЕЛНОСТИ  l  КОНТАКТ

 
 

 

 

ПРОЈЕКТИ

Један од циљева школског развојног планирања јесте перманентно унапређивање различитих аспеката школског рада и живота путем образовних програма, неговањем хуманих односа између самих ученика, између ученика, наставника и осталог школског особља и унапређивањем сарадничког односа између школе и родитеља и између школе и локалне заједнице. Професионални, стручни и креативни пиступ свих чланова колектива обележава осмишљавање и реализацију програма различитих пројеката.


 

Пројекат "УЧЕЊЕ БЕЗ ГРАНИЦА"
 

Модеран, динамичан, иновативан приступ са ослонцем на проверене вредности у васпитно-образовном раду укључује унапређивање сарадње са другим школама у земљи и иностранству, са културно-образовним установама и са медијским кућама.

 

Представници наше школе имали су част да 7. и 8. новембра 2009. године буду гости Основне школе "Доситеј Обрадовић" у Бања Луци, поводом обележавања 130 година рада школе. Том приликом размењена су искуства и идеје и остварено ново топло пријатељство. Циљ ове посете био је да се кроз размену примера добре праксе унапреди и освежи свакодневни рад школе.

 

 

 

Учитељи, наставници и стручни сарадници OШ "Доситеј Обрадовић" посетили су нашу школу 26.10.2010. године у Данима Црњанског и тако увеличали прославу нашег Дана школе.

 

 

 

Сарадња школе са културно-образовним установама - Народни музеј, Природњачки музеј, Дечији културни центар, Културно-образовни центар "Чукарица", употпуњена је и сарадњом са издавачким и медијским кућама - Завод за уџбенике и наставна средства, Креативни центар, Едука, Радио Телевизија Србије.

 

Сарадња са Педагошким музејом траје од почетка ове школске године. Директор музеја г-дин Немања Антовић имао је слуха да препозна педагогију на делу и здушно је подржао наш пројекат "Преплитања" и огледни час у простору музеја. Изузетну подршку и разумевање добили смо од кустоса-педагога госпође Гордане Павловић-Лазаревић и њеног асистента Тијане Лазић.

 

Циљ оваквог подухвата је свакако пружање нових оквира учења без граница у времену, али и у простору.

 


КУЛТУРА БЕЗ ГРАНИЦА

Пројекат "Култура без граница" има за циљ да повеже школе источне и југоисточне Европе и формира мрежу школа ради остваривања добре сарадње и размене идеја у вези са свим сегментима наставе и образовања. Овом приликом смо имали част да представимо Србију као једина школа из наше земље која је укључена у пројекат. Поред нас,  укључене су још три школе, једна из Охрида (Македонија), једна из Доброте (Црна Гора) и коначно домаћин, Основна школа Offentlichе volksschule из Беча.

  

У периоду од 3. до 5. јуна 2010. године, делегација наше школе је боравила је у Котору (Црна Гора) у оквиру пројекта "Више од речи". Том приликом су размењена искуства у области педагогије и едукације, размењена су мишљења са колегама из Македоније, Аустрије и Црне Горе.

 

Наставак пројекта под називом "Градим, дакле постојим" одвијао се у Београду, у мају 2011. године када су представници школа из Беча, Охрида и Котора били наши гости. Гости су посетили Скупштину града Београда, Основну школу Дринка Павловић, Тополу, Опленац и Аранђеловац. Посетом часова наших ученика заокружили смо овај четворогодишњи пројекат блиске сарадње школа из Беча, Охрида, Котора и наше школе.

 

 

 

 

 


 

"ОГДЕН" ЧИКАГО

 

На иницијативу Скупштине града и Градског секретаријата за обрзовање наша школа се укључила у програм међународне сарадње у области културе и обазовања.

 

У октобру 2006. године упознали смо представнике Државне школе "Огден" из Чикага директора, господина Кенета Старала и декана, господина Едгара Санчеза. Било је пријатно чути да веома цене традиционалне вредности које негује српска заједница у Чикагу и да деца српског порекла постижу у школи значајне успехе. Након тога уследила је интензивна преписка између две школе и договор о новом сусрету који је и остварен крајем марта 2007. године. 

 

У Скупштини града, 28. марта 2007. године, потписана је Повеља о братимљењу. Потписници повеље су госпођа Гордана Милојевић, директор и Маја Шућин, професор енглеског језика, Кенет Старал, директор и Едгар Санчез, декан. 

 

У мају 2010. ученици и професори из Чикага поново су били наши гости. Том приликом је организована посета часовима, обилазак школе и обилазак града у пратњи наших ученика и наставника.

 

Сарадња са школом у Чикагу је унапређена на ниво средњих школа. Наиме, крајем новембра ове године Трећа београдска гимназије је потписала повељу на састанку код помоћнице градоначелника Београда, Татјане Пашић. На састанку, као и на панел дискусији која је после тога одржана у гимназији на тему "Сарадња збратимљених школа" писуствовали су и представници наше школе госпођа Светлана Живковић и проф. француског језика Снежана Ђуровић. Градска Влада предложила је иницијативу да се у току наредне године узврати посета наших школа школи у Чикагу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У мају 2011. године, група ученика из Основне школе "Огден" из Чикага, у пратњи наставника, посетила је Београд и нашу школу још једном. У организацији наше школе и Градског секретаријата за образовање, ученици гости, као и ученици наше школе који су били у својству домаћина, имали су прилику да обиђу град, школу и да уживају у Србији на свом малом одмору, да погледају школску представу, обиђу неке часове, друже се на спортским активностима и проводе време размењујући идеје и позитивну енергију. Наша школа се и овога пута показала као добар домаћин, те су гости поново отишли презадовољни.
 

 

 


 

Пројекат "ЗДРАВА ШКОЛА"

 

У склопу пројекта Светске здравствене организације 1992. године наша школа је била део тима од 12 школа који је створен да би се брига о деци водила на здравији и хуманији начин, васпитавањем и стицањем знања о здравој средини. Циљ школе је рад на развоју еколошке културе и подизању еколошке свести младих како би се оспособили да делују у духу очувања природних законитости и здраве животне средине.

 

Ученици школе предвођени еколошком секцијом обележавају дане из светског календара заштите животне средине и очувања и унапређивања здравља  21. септембар, Међународни дан мира, 16. октобар, Светски дан хране, 1. децембар, Дан борбе против АИДС-а, 7. април, Светски дан здравља, 22. април, Дан планете Земље, 31. мај, Светски дан без дуванског дима и 5. јун, Светски дан заштите животне средине.

 


 

РАДОСТ ЕВРОПЕ

Традиционални Међународни сусрет деце Европе "Радост Европе" одржан је од 2. до 5. октобра, у Београду, у организацији Дечјег културног центра Београд и под покровитељством Градске управе града Београда.

По 46. пут Београд је током четири дана трајања манифестације био дечја престоница Европе, која је угостила децу из 17 европских земаља. Деца из 17 београдских основних школа угостила су у својим домовима вршњаке из европских земаља, тако да је више од 500 малишана директно учествовало у свим програмима манифестације. Наша школа је као и прошле године била домаћин деци из Норвешке.

"Игра", као тема овогодишњег 46. Сусрета деце Европе "Радост Европе" преузета је из "Речника пријатељства" Душка Радовића, једног од најзначајнијих српских књижевних стваралаца. Поводом одржавања првог Сусрета деце Европе давне 1969. године, Душко Радовић сачинио је "Речник пријатељства" изабравши тада петнаест речи за децу: дете, Европа, хлеб, игра, књига, љубав, мајка, мир, отац, песма, пријатељ, птица, радост, слобода и сунце.

 

 

     
 
 

О НАМА  l  ОРГАНИЗАЦИЈА  l  ПРОЈЕКТИ  l  КУЛТУРНА И ЈАВНА ДЕЛАТНОСТ  l  РОДИТЕЉИ И УЧЕНИЦИ  l  АКТУЕЛНОСТИ  l  КОНТАКТ

ОШ "Милош Црњански", Ђорђа Огњaновића 2. 11030 Београд, тел. 011 2396745  факс. 011 2396746

ВРХ